Märta Bergkvist

Bild 1I den  östligaste delen av Falun i Dalarna, ligger stadsdelen Hosjö. Där föddes den 20 februari 1906 en flicka, som av sina föräldrar tilldelades namnet Märta. Efternamnet hon fick ärva var Bergqvist. Hon växte upp i Falun och avlade där examen på folkskoleseminariet 1927. Några år senare, närmare bestämt 1931, kom hon till Katrineholm, där hon utövade sin lärargärning fram till sin pensionering 1970. Dock gjorde hon några utflykter från sin nya hemstad till korta förordnanden i Falun, Tierp, Skultuna och Göteborg.

Märta Bergqvist var djupt och helhjärtat engagerad i Katrineholms kommunala angelägenheter – främst som språkrör för den enskilde individens rättigheter. Hon var en ivrig gäst på lokalpressens debatt- och insändarsidor, där hon ofta framförde kritik mot myndigheternas sätt att agera i viktiga samhällsfrågor. Bland annat var hon starkt kritisk till Landstingets ljumma intresse då det gällde att bevara Kullbergska sjukhusets status som ett fullvärdigt akutsjukhus och mot kommunens beslut gällande försämringar inom Hemtjänsten.

Märta Bergqvist hade sin politiska hemvist i Folkpartiet och hade en mängd olika kommunala förtroendeuppdrag. Hon satt med som ledamot i stadsfullmäktige (senare kommunfullmäktige), barnavårdsnämnden, socialnämnden, handikapprådet, nykterhetsnämnden, civilförsvarsstyrelsen, företagsnämnden m.m. I några av dessa styrelser och nämnder var hon ordförande. Hon var en av krafterna i bildandet av hemhjälpsnämnden, tillhörde utredningskommittén för servicehuset Igelkotten och kämpade för tillblivelsen av det första barndaghemmet. I många år var hon ordförande i Sörmlands folkpartikvinnors länsförbund och i Katrineholms kvinnogrupp. Hon var även suppleant för Sörmland i riksdag och landsting.

Märta Bergqvist var ogift och saknade bröstarvingar, varför hon inför sin bortgång den 10 december 1986 hade testamenterat hela sin kvarlåtenskap till Katrineholms kommun. Det efterlämnade kapitalet förvaltas under beteckningen Märta Bergqvists kulturstipendiefond. 20 procent av den årliga avkastningen skulle komma att läggas till kapitalet medan resten skulle utdelas som ett kulturstipendium och gå till ”en yngre talangfull studerande inom kultur och konst, såsom sång, musik, skulptur, måleri och dylikt”. I dödsannonsen, införd i Katrineholms-Kuriren den 13 december uppmanas att tänka på denna fond. Då Märta Bergqvist saknade nära anhöriga var dödsannonsen endast undertecknad av ”vännerna” som å andra sidan var desto talrikare. Efter ett rikt liv i mänsklighetens tjänst och i kampen för de svagaste, hade ett stort hjärta i en späd kropp nu slutat slå. En del av de hjärtefrågor hon brann för och de beslut hon lyckades genomdriva, drar vi dock nytta av som medborgare än i dag, snart 30 år efter hennes död.

Bild2

4 reaktion på “Märta Bergkvist

 1. Jag var en av Märtas sista elever på Västraskolan.
  När jag läser dess lovord om Märta knyter det sig av obehag i magen!
  Märta hade oxå en mycket mörk sida, hon var utstuderat elak och plågade av henne själv utvalda offer. Ofta var det någon svagheter hos den som drabbades, i mitt fall var det min dyslexi och tondövhet. Skulle kunna fylla flera 4A sidor med vad hon utsatte mig för under mellanstadie tiden. Skulle jag ta med vad som oxå hände några av klasskamraterna räcker det till en bok!
  Jag önskar att någon av er andra som drabbades av Märtas tyranni läser det här och känner igen er. Annars har det ju bara de vackra omdömena som vi kunnat läsa om.
  Jag önskar och hoppas att ni fått ett bra vuxenliv trots den bedrövliga start vi fick i skolan.
  (Sen kommentar kan tyckas men äntligen har jag kommit till skott.)

  Ingrid Ljungström
  Född Johnson

  • Hej Ingrid. Det du skriver gör mig nyfiken och jag håller på och tänkte skriva ett forskningsarbete om den första kvinnliga läraren i katrineholm och vad jag förstår så var detta märta bergqvist. jag tänkte höra om du skulle vilja berätta lite mer, som en intervju ungefär där jag för fram alla sidor av historian? tack på förhand MVH elin sandquist

   • Hej
    Skulle vilja veta mer om syfte och så.
    Och lite hur du tänkt dig det hela.
    Du får höra av dig mer via mail.
    Hälsningar
    Ingrid

    Skickat från min iPhone

    5 okt 2015 kl. 22:04 skrev ”Disqus” <notifications@disqus.net>:
    ”Hej Ingrid. Det du skriver gör mig nyfiken och jag håller på och tänte skriva ett forskningsarbete om den första kvinnliga läraren i katrineholm och vad jag förstår så var detta märta bergqvist. det du skriver här gör mig nyfiken och jag tänkte höra om du skulle vilja berätta lite mer, som en intervju ungefär där jag för fram alla sidor av historian? tack på förhand MVH elin sandquist”
    [Disqus] [http://a.disquscdn.com/1443727367/images/email/icon-gear.gif] Settings [http://a.disquscdn.com/uploads/users/14469/7852/avatar92.jpg?1424089542]

    A new comment was posted on detvarda.katrineholmare.se

Kommentarer inaktiverade.